vngc

Historie

Van Nievelt Goudriaan & Co Stoomvaartmaatschappij is een nog steeds bekende naam in scheepvaartkringen. Het is dan ook nog maar zestien jaren geleden dat schepen met de blauwe vlag met witte ster de wereldzee├źn bevoeren.

Dat het een aansprekende rederij was moge ondermeer blijken uit het feit dat er een boek is geschreven - De Vlag gestreken - over de historie en de tijdelijke neergang van de rederij.

Het is dan ook niet vreemd dat J.C. Goudriaan er alles aan heeft gedaan om de naam van Nievelt Goudriaan haar plaats in de scheepvaartwereld terug te geven. Met de oprichting van Van Nievelt Goudriaan & Co. in 2001 is dit een feit geworden.

In de eerste strategienota die de toepasselijke naam kreeg "De vlag weer in Top" werden in 2001 de doelstellingen en ambities van Van Nievelt Goudriaan & Co. (NiGoCo) uitgewerkt.

Van Nievelt Goudriaan & Co Stoomvaartmaatschappij sinds 1905 | Rotterdam

De rederij werd in 1905 opgericht door de heren van Nievelt en goudriaan.
Ondanks de bekende problemen tijdens de eerste wereldoorlog ontwikkelde het bedrijf zich tot een volwaardige rederij. In 1929 sloot de redeij zich aan bij de VNS. Door de wereldwijde crisis in de dertiger jaren liet de rederij zich niet onberoerd, het merendeel van de vloot werd opgelegd. In de tweede wereldoorlog leed de rederij veel verliezen. Een aanzienlijk aantal bemanningsleden vond de dood of raakte gewond, 11 schepen gingen verloren. De jaren na de oorlog kenmerkten zich door vallen en opstaan. In de vijftiger jaren werd met de Stoomvaart my. Nederland de Verenigde Tankvaart opgericht, maar de problemen bleven zich opstapelen. In 1968 kwam er een einde aan Nigoco als familiebedrijf.
Na de verkoop werden de oude schepen uit de vaart genomen en enkele moderne schepen verkocht. In 1991 werd in Rotterdam het faillisement uitgesproken

Lees ook dit artikel van nieuwsbladtransport.nl (mei 2006)

Lees ook dit artikel van rotterdamsdagblad.nl (november 2000)